Friday, May 10, 2013

GST - Goverment Service Tax 6% vs Good and Service Tax 4%

SAYA AMBIL ARTIKEL NI DARI BLOG PAKDI.NET 




Artikel ini diambil dari sebuah laman blog – oskortos dengan keizinan penulis asal.
Semoga dapat menjawab persoalan para pembaca yang budiman yang mahu tahu apa itu GST. Sebarang persoalan, untuk mendapat respons yang lebih cepat sila terus ajukan kepada penulis asal ya.
Jika pembaca lain ada nak menyumbang artikel tambahan pun dialu-alukan.

 

GST

Oleh: Norman 
Dengar saja tentang GST perkara pertama yang akan terlintas di kepala kita sudah pastilah tentang kenaikan harga barang disebabkan cukai yang dikenakan kerajaan. Memandangkan pada PRU13, BN kekal dipilih sebagai kerajaan pelaksanaan GST mungkin akan terjadi dalam tempoh masa setahun atau dua tahun daripada sekarang. Walaubagaimanapun sebagai rakyat yang matang kita haruslah memahami sesuatu isu tersebut sebelum kita membangkang apa sahaja dasar yang dibawa kerajaan.
Setelah menerima maklumbalas daripada laman media sosial Twitter dan FB saya simpulkan ramai yang sebenarnya tidak faham tentang apa itu sebenarnya GST, bagaimana GST dilaksanakan dan juga kesan GST terhadap harga barang dan perkhidmatan. Saya tidak menyalahkan kawan-kawan semua kerana kerajaan juga tersilap langkah apabila penerangan tentang GST tidak dibuat secara menyeluruh malah peluang menerangkan GST melalui media perdana seperti suratkhabar, tv & radio disia-siakan kerajaan apabila ia hanya digunakan untuk menghentam pembangkang, menabur fitnah dan terbaru membangkitkan semangat perkauman. Sebelum membaca artikel ini saya minta kawan-kawan tinggalkan politik partisan, buka mata dan hati supaya kita faham apa itu sebenarnya GST.

 

CUKAI DI MALAYSIA

Terdapat dua jenis cukai utama yang dikenakan kepada rakyat Malaysia yang pertama cukai pendapatan (income tax) dan yang kedua cukai penggunaan (consumption tax). Cukai pendapatan adalah cukai yang dikenakan keatas segala pendapatan termasuk gaji, bonus, hadiah, komisen, dividen dan sebagainya. Manakala cukai penggunaan dikenakan keatas barangan yang dibeli atau perkhidmatan yang kita gunakan. GST terletak dibawah kategori cukai penggunaan (consumption tax).

 

APA ITU GST DAN SST?

GST adalah ‘Goods and Services Tax’ atau cukai barangan dan perkhidmatan. Selama ini kita rakyat Malaysia membayar SST iaitu ‘Sales tax and Service tax’ atau cukai jualan dan cukai perkhidmatan. SST kebiasaannya dikenakan ke atas bil telekomunikasi, internet, ASTRO, tiket wayang, tiket parking, barangan di supermarket, KFC, McD, Pizza pada kadar 6% untuk cukai perkhidmatan (service tax) dan 10% untuk cukai jualan (sales tax). Anda boleh merujuk bil atau resit setiap kali anda membuat bayaran bil telefon, ASTRO, selepas membeli belah di Tesco, Jusco, Giant dan sebagainya semuanya ada tertera jumlah dan peratusan SST yang dibayar.


GST yang dicadangkan kerajaan Malaysia pada tahun 2009 adalah pada kadar 4% menjadikannya lebih rendah daripada SST pada kadar 6%-10%. Jadi apa bezanya GST dan SST? Pelaksanaan GST merangkumi segala jenis barangan dan perkhidmatan yang ada di Malaysia termasuk barangan yang diimport mahupun yang dibuat dibuat di Malaysia. GST akan mengenakan cukai pada setiap lapisan peringkat bekalan barangan dan perkhidmatan contohnya dari pengilang (manufacturer), pemborong (wholesaler), peruncit/kedai (retailer) hinggalah kepada pengguna (end-customer). Cukai GST ini akan dikutip setiap kali transaksi berlaku dan penjual akan mengutip cukai daripada pembeli mengikut rantaian bekalan tadi. Walaubagaimanapun 4% itu adalah kadar tetap dan tiada cukai berganda (multiple taxes). SST pula kebiasaannya dikenakan kepada pelanggan yang membeli barangan daripada kedai/peruncit dan terdedah kepada cukai berganda. Pelaksanaan SST juga tidak menyeluruh menjadikan ia tidak saksama.

 

PELAKSANAAN GST

Idea melaksanakan GST ini mula dibincangkan pada tahun 2007 dan pada mulanya dijadualkan untuk dilaksana pada tahun 2009 kemudiannya ditangguh atas sebab pilihanraya dan juga atas sebab kurangnya pemahaman tentang GST dikalangan rakyat Malaysia. Kemudiannya rang undang-undang GST dibaca diparlimen buat kali pertama pada tahun 2009 dan dijadualkan dibaca untuk kali kedua pada 2010 namun ia ditangguhkan juga atas sebab-sebab yang sama.
Anda boleh merujuk keratan berita dari Berita Harian tentang jadual bacaan rang undang-undang GST di sini:
GST yang dicadangkan kerajaan adalah pada kadar rata 4% untuk SETIAP barangan dan perkhidmatan WALAUBAGAIMANAPUN kerajaan akan mengecualikan GST ke atas barangan seperti makanan asas beras, gula, tepung, pengangkutan awam seperti tiket bas, komuter, LRT dan juga barangan seperti ubat-ubatan dan sebagainya. Dengan pengecualian ini kesan kenaikan harga ke atas barangan dan perkhidmatan asas adalah minima (atau tiada). Perkara ini ada dinyatakan di laman web Kastam DiRaja Malaysia tentang GST:

 

KEPERLUAN MELAKSANAKAN GST

GST perlu dilaksanakan untuk meluaskan kadar kenaan cukai kepada semua individu dan perniagaan di Malaysia lalu menambah pendapatan kerajaan secara tidak langsung. GST juga akan menutup kelemahan pengurusan cukai SST seperti cukai berganda, lari daripada cukai (tax evasion) dan sebagainya. Untuk pengetahuan kawan-kawan daripada jumlah penduduk (populasi) seramai 28 juta di Malaysia kurang daripada 10% membayar cukai pendapatan manakala daripada keseluruhan tenaga buruh (workforce) seramai 11 juta di Malaysia peratusan yang membayar cukai pendapatan (income tax) adalah lebih kurang 25%. Rujuk taksiran pembayar cukai bermastautin daripada perangkaan tahunan negara:


Bermakna mereka yang membayar cukai pendapatan adalah sedikit jika dibandingkan dengan mereka yang menerima manfaat daripada kerajaan seperti BR1M, BB1M dan segala bentuk jenis subsidi yang lain. GST akan menjadikan setiap lapisan masyarakat sama ada miskin, sederhana atau kaya membayar cukai untuk menyumbang kepada pendapatan kerajaan.

 

GST TIDAK ADIL KEPADA ORANG MISKIN?

GST nampak tidak adil kepada mereka yang berpendapatan rendah kerana mereka terpaksa membayar cukai pada kadar yang sama seperti mereka yang berpendapatan tinggi. Oleh sebab itu kerajaan disamping melaksanakan GST perlu memperkenalkan pakej atau program seperti bayaran tunai atau rebat kepada mereka yang berpendapatan rendah. Program sekarang seperti BR1M boleh dijadikan contoh tetapi pelaksanaannya perlulah teliti dan lebih sistematik agar bayaran tunai untuk menangani kos GST tidak tiris dan terdedah kepada penyelewengan (contohnya: orang yang tidak layak juga terima BR1M).
Konsep cukai penggunaan (consumption tax) seperti GST adalah semakin banyak anda membeli barang atau menggunakan perkhidmatan semakin banyak cukai yang dibayar. Bermakna anda boleh mengawal perbelanjaan anda secara berhemah dan berjimat. Mereka yang berpendapatan tinggi akan membayar cukai lebih tinggi apabila mereka berbelanja lebih berbanding mereka yang berpendapatan rendah hanya akan berbelanja mengikut kemampuan mereka. Program bantuan tunai daripada kerajaan akan mengurang kesan GST kepada mereka yang berpendapatan rendah.

 

KESAN GST

GST jika dilaksanakan seperti di negara lain contohnya Singapura, apabila GST dilaksanakan kadar cukai pendapatan (income tax) akan dikurangkan secara berperingkat. Ini akan memberi kesan positif kepada pembayar cukai pendapatan di mana mereka akan ada lebih pendapatan boleh guna (disposable income) untuk dibelanja atau disimpan. Walaubagaimanapun kerajaan Malaysia masih belum bercadang untuk mengurangkan kadar cukai pendapatan, mungkin ia akan dimaklumkan kemudian hari. GST juga secara tidak langsung akan menggalakkan rakyat menyimpan untuk pelaburan dan berbelanja secara berhemah dan jika perlu sahaja.
Mengenai kerisauan dikalangan kita bahawa GST akan meningkatkan harga barangan, memang ia tak dapat dinafikan yang ada sesetengah barangan akan naik harga TETAPI ada juga barangan yang akan turun harga setelah kadar GST 4% ini dilaksanakan kerana sebelum ini SST 6-10% dikenakan maka ada penguranagan kadar cukai disitu. Harga KFC, tiket wayang, bil telco akan berkurang sedikit manakala barangan yang tidak dikenakan cukai SST sebelum ini seperti barangan elektrik, komputer dan sebagainya akan meningkat sedikit. Kita perlu perbetulkan pemahaman dan salahfaham mengenai konsep GST sebelum menganggap ia semata-mata akan menaikkan harga barang.
Kerajaan juga akan membentuk jawatan kuasa yang memantau serta mengawal kadar kenaikan harga barang agar kenaikan harga barang tidak mendadak dan peniaga tidak akan mengutip untung berlebihan:

 

SALAH FAHAM KEBELAKANGAN INI

Kebelakangan ini tersebar tentang ‘GST’ telah dilaksanakan melalui penyebaran gambar ini:
GST yang dimaksudkan diatas adalah ‘government service tax‘ pada kadar 6% dan bukannya Goods and Services Tax pada kadar 4% yang dicadangkan. Sepatutnya Tesco Extra menulisnya sebagai SST atau Service Tax dan bukannya GST untuk mengelakkan kekeliruan seperti diatas. GST 4% akan menggantikan cukai perkhdimatan 6% ini.Cukai perkhidmatan diatas sebelum 2011 adalah pada kadar 5% kemudiannya dinaikkan kepada 6% berkuatkuasa 1 Januari 2011.

 

PENDAPAT PERIBADI

Di atas saya telah menerangkan konsep, pelaksanaan dan kesan GST kepada kita semua. Jika anda bertanya kepada saya secara peribadi, saya menyokong pelaksanaan GST ini dengan syarat kerajaan meningkatkan kecekapan pengurusan jabatan-jabatan yang terlibat, pemantauan teliti untuk mengelakkan pengguna ditekan atau ditipu peniaga dan penerangan yang lebih jelas kepada rakyat keseluruhannya. Kerajaan juga perlu memperkenalkan pakej atau program yang lebih mampan untuk menangani kesan GST kepada golongan berpendapatan rendah, miskin dan miskin tegar. Pelaksanaan GST tidak boleh dilaksanakan dengan terburu-buru dan perlu diadakan tempoh percubaan (trial period) sepertimana ia dijalankan di negara lain. Disamping itu kerajaan juga sepatutnya menurunkan cukai pendapatan dan juga meningkatkan pendapatan seisi rumah untuk menangani kesan langsung daripada GST.

 

KESIMPULAN

Saya seorang individu yang pro-Pakatan Rakyat sebenarnya berkongsi kerisauan dengan kawan-kawan tentang cara kerajaan membelanjakan wang cukai yang dikutip. Lihat sahaja berbillion ringgit bocor, tiris dan dibazirkan setiap tahun seperti mana yang digambarkan didalam laporan ketua audit negara. Ini sahaja kerisauan kita bukan? GST adalah dasar yang baik tetapi bolehkah kerajaan dibawah BN membelanjakan wang kita dengan baik dan adakah rakyat akan mendapat faedah ke atas cukai yang dibayar nanti?
Didalam tempoh 5 tahun ini suka atau tidak GST tetap akan dilaksanakan. Bezanya kita sebagai rakyat perlulah memahami konsep GST itu sebelum kita membangkang membuta tuli tanpa fakta dan asas. Nak jadi pembangkang jadi pembangkang yang bijak, mahu jadi macai jadi macai yang cerdik. Harga barang naik atau mahal bukan disebabkan cukai, ia disebabkan monopoli dimana bekalan atau supply barangan dipegang oleh orang-orang tertentu sahaja. Ini yang patut kita tentang dan bangkang. Beras dan gula semuanya dipegang orang yang sama. Jadi mari sama-sama kita tolak monopoli dan favoritisme oleh kerajaan kepada tokey-tokey tertentu. Buka pasaran untuk persaingan sihat supaya akhirnya kita berada dalam situasi menang-menang. Rakyat untung, peniaga untung.
Tambahan: Sesetengah restoran atau perkhidmatan mengenakan service charge 10% yang mana kutipan ini tidak ada kena mengena dengan kerajaan. Jika GST dilaksanakan service charge ini mungkin kekal. Ada beza service charge dan service TAX.

p/s:
1. Dah habis baca artikel saya sebarkan pada kawan-kawan di Facebook, di pejabat, kepada keluarga dirumah.
2. Jangan merungut sangat, siapa suruh undi BN? :P
3. Sebarang soalan boleh diajukan di ruangan komen atau di Twitter saya.
4. Bacaan lanjut tentang GST oleh Kastam: http://gst.customs.gov.my/ms/Pages/default.aspx
5. Bacaan rang undang-undang GST jika anda rajin membaca:  http://gst.customs.gov.my/ms/rg/SiteAssets/gst_bill/gst%20act%20bill.pdf
Disclaimer: Artikel ini bukan ditulis untuk menyokong kerajaan. Ia hanya semata-mata untuk menerangkan beza SST dan GST dan juga pemahaman secara dasar tentang GST.



-->

Wednesday, April 3, 2013

Tips Pemeriksaan Kesihatan di Klinik

-->

Salam,

Kepada saudara-saudari yang ingin menjalankan pemeriksaan kesihatan cthnya untuk masuk kerja, sambung belajar dsbg. Saya nasihatkan pilih pakaian yang sesuai terutama kepada wanita.

Jangan pakai pakaian terlalu ketat kerana sukar untuk dilonggarkan sekiranya perlu.

Jika boleh jangan pakai baju yang satu "piece" dari atas ke bawah. Jika pakai jubah pun, pastikan pakai kain dalam yang bersesuaian. Jangan tak pakai kain dalam pula kerana ia akan menjadi masalah kepada anda sekiranya doktor ingin memeriksa abdomen.

Jangan lupa membawa cermin mata, walaupun hanya memakainya bila waktu tertentu sahaja. Ada sesetengah doktor yang "strict" tidak akan meluluskan anda sekiranya anda tidak membawa cermin mata.

Jangan pilih tudung yang kompleks. Jika doktor nak periksa telinga, memakai tudung yang sangat sangat sangat kompleks akan menyebabkan anda sukar untuk menyelak telinga anda. Bayangkan sekiranya 5 keronsang tudung yang perlu ditanggalkan untuk menyelak telinga anda. 


Sekiranya anda diminta datang untuk mengambil darah, pastikan anda jangan bersarapan dahulu. Pastikan darah yang diambil memerlukan anda untuk tidak bersarapan. Hadir awal, sekiranya anda datang terlalu lewat dikhuatiri anda akan mengalami masalah kurang gula (hypoglycaemia).  

Periksa borang-borang yang perlu diisi untuk dibawa bersama. Sekiranya tiada borang yang disertakan, pastikan syarikat atau universiti anda memaklumkan anda apakah ujian-ujian spesifik yang perlu dibuat semasa di klinik. 





Kepada lelaki, mudah sahaja, pastikan anda mandi, memakai sedikit pewangi dan tukar stokin anda yang berbau. hehe :)

Thursday, March 21, 2013

Kuman Pemakan Daging (Necrotizing Fasciitis)

--> 


Necrotizing fasciitis juga dikenali sebagai penyakit pemakan daging atau bakteria pemakan daging adalah satu jangkitan yang jarang-jarang berlaku yang melibatkan kulit dalam. Ia merebak merentasi tisu fascia di bawah kulit dan kulit dalam.  

Ia sangat cepat merebak terutama kepada pesakit kencing manis dan kanser. Pesakit ini biasanya lemah ketahanan badan dan tidak mempunyai imun untuk melawan penyakit. Oleh kerana ia sangat merbahaya dan cepat merebak, kebiasaannya ia dirawat menggunakan antibiotik dengan dos yang tinggi dan kaedah pembedahan. 


Gejala dan Tanda

Penyakit ini jarang terkena kepada pesakit yang sihat. 70% daripada kes pesakit yang direkodkan adalah mereka yang merupakan penghidap kencing manis, masalah imun yang rendah kerana memakan ubat seperti ubat kanser, pesakit kanser dan penderita penyakit kronik. 

Pada awalnya, kawasan yang terkena jangkitan mungkin bermula dari luka kecil. Walaupun luka yang kecil, pesakit merasakan kesakitan yang teramat sangat. 

Sebenarnya kedudukan bakteria yang berada bawah di  dasar kulit menyebabkan kulit kelihatan seperti tidak ada apa-apa. Dalam tempoh beberapa jam, tisu semakin membengkak dan merah. Ini kerana bakteria semakin merebak ke sekitar kawasan sekeliling. Kulit mula bertukar warna menjadi kebiruan dan keunguan. Blister atau pelepuhan mula kelihatan dan kulit dan sel bawah kulit mengalami kematian (necrosis). 


Pesakit yang mengalami necrotising fasciitis biasanya mengalami demam dan kelihatan sangat lemah dan tidak sihat. Kadangkala pesakit muntah dan cirit birit. Sekiranya tidak dirawat 73% daripada penghidap boleh membawa maut. 


Pathofisiologi

Bakteria pemakan daging ialah satu misnomer. Bakteria tersebut sebenarnya tidak memakan daging itu. Apa yang bakteria itu lakukan ialah ia merosakkan kulit dan otot dengan merembeskan satu toksin. Toksin ini yang menyebabkan kerosakan kepada sel tubuh. Nama bakteria itu ialah Streptococcus pyogenes.





















 Rawatan

Pesakit akan dibedah sekiranya pesakit didiagnos dengan penyakit necrotizing fasciitis. Tisu-tisu yang dijangkiti akan dibuang secara agressif .Pembedahan adalah pilihan rawatan yang paling utama kerana membiarkan tisu yang dijangkiti akan menyebabkan toksin merebak ke tempat lain pula. dalam masa yang sama antibiotik ke dalam saluran darah vena juga akan diberikan. 

Setelah banyak tisu kulit dibuang ia akan menyebabkan luka yang besar terbuka di kawasan pembedahan. Luka yang besar ini akan ditutup dengan kulit yang diambil daripada kawasan badan yang lain. Kebiasaannya pesakit akan di rawat di kawasan rawatan rapi dan sangat ketat kawalannya untuk mengelakkan jangkitan. 


Sekiranya masalah itu sangat ekstrim, amputasi organ mungkin menjadi pilihan. Selain daripada itu rawatan hyperbaric oxygen boleh membantu pesakit namun tidak banyak hospital yang menawarkan kaedah ini.


Sunday, March 17, 2013

Apa itu Konvensyen Geneva


--> 


Salam,
Saya coretkan di sini apa itu Konvensyen Geneva yang sering diperkatakan. Ia adalah perjanjian yang menjadi peraturan kepada perlakuan sesama manusia terutama ketika waktu perang. Seperti yang kita maklum, Israel tidak pernah patuh kepada Peraturan yang ditetapkan oleh Konvensyen Geneva. Untuk makluman, petugas perubatan tidak boleh dianggap sebagai tentera walaupun bertugas di bawah tentera, mereka dibenarkan merawat tawanan yang cedera tanpa halangan.

***********


Konvensyen Geneva mengandungi empat perjanjian yang dibuat di Geneva, Switzerland, yang menetapkan piawai bagi undang-undang antarabangsa berkaitan kemanusiaan. Empat perjanjian ini menjadi dasar kepada undang-undang kemanusiaan di seluruh dunia.



Perjanjian ini berkenaan layanan kepada orang yang cedera, orang awam, mangsa nahas kapal dan tahanan perang. Ia tidak melibatkan penggunaan senjata dalam perang yang berada dalam ruang lingkup Konvensyen Hague 1899 dan 1907 dan Protokol Geneva berkenaan penggunaan senjata gas dan biologi tahun 1925.



Konvensyen Geneva dibuat hasil daripada usaha Henri Dunant yang mendapat mendapat ilham daripada kekejaman yang disaksikannya dalam Pertempuran Solferino tahun 1859. Pada tahun 1977 dan 2005, terdapat tiga pindaan berasingan dalam Konvensyen Geneva.



Penerimaan Konvensyen Pertama diikuti dengan penubuhan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah pada tahun 1863.




Konvensyen dan persetujuan 


Konvensyen 1 & 2


  1. Anggota tentera yang sakit cedera (yang tidak bersenjata) tidak boleh diserang. Mereka hendaklah dilayan dengan baik. Jika ditawan, mereka hendaklah dijaga dengan baik seperti pihak musuh menjaga anggota mereka sendiri yang cedera.

  1. Pihak-pihak yang bersengketa hendaklah mengambil tindakan seberapa daya yang boleh mencari dan mengumpul mereka yang cedera dan sakit serta melindungi mereka daripada dianiaya.

  1. Jika boleh, mereka yang mati hendaklah dikumpul dan dikebumikan atau dibakar dengan penuh penghormatan. Butir-butir diri mereka hendaklah diberi kepada agensi-agensi yang berkenaan supaya saudara mara mereka boleh dihubungi. Barang kepunyaan mereka tidak boleh dicuri.

  1. Anggota-anggota perubatan, sama ada berkhidmat dengan tentera, Palang Merah, atau mana-mana organisasi bantuan yang lain, tidak dianggap sebagai kombatan. Mereka tidak boleh diserang. Mereka dibenarkan merawat orang-orang yang sakit atau cedera tanpa gangguan.

  1. Pasukan tentera boleh menahan anggota perubatan tentera dan guru agama tentera supaya mereka boleh digunakan untuk memberi rawatan perubatan atau keperluan agama tawanan perang. Mereka tidak dianggap sebagai tawan perang, dan hendaklah dibebaskan bila khidmat mereka tidak diperlukan lagi.

  1. Semua bangunan dan unit perubatan seperti hospital, ambulans dan kapal hospital hendaklah menggunakan lambang Palang Merah atau Bulan Sabit Merah supaya dikenalpasti. Mereka tidak boleh diserang, dimusnah atau dihalang daripada menjalankan operasi mereka.

  1. Salah guna lambang Palang Merah atau Bulan Sabit Merah adalah salah dari segi undang-undang.

Konvensyen 3


  1. Semua tawanan hendaklah memberi nama, pangkat, tarikh lahir dan nombor pengenalan. Maklumat ini hendaklah dihantar kepada kuasa-kuasa yang berkenaan supaya mereka dapat dikesan oleh kerajaan mereka. 

  1. Tawanan perang tidak boleh diseksa untuk mendapatkan maklumat. Mereka tidak boleh diancam (seperti mengurung, tidak diberi makanan) untuk mendapatkan maklumat.

  1. Tawanan perang hendaklah sentiasa diberi layanan yang baik. Mereka tidak boleh didera atau digunakan dalam eskperimen perubatan atau sains.

  1. Tawanan perang tidak boleh dihantar atau ditempatkan dalam kawasan yang terdedah kepada pertempuran. Keadaan hidup mereka (seperti makanan, perlindungan, pakaian) hendaklah sama baiknya dengan anggota-anggota tentera pihak musuh.

  1. Pakaian, makanan dan peraturan kesihatan hendaklah baik supaya tawan peang berada dalam keadaan yang selesa.

  1. Tawanan perang hendaklah dibenar mengamalkan suruhan agama mereka.

  1. Tawan perang hendaklah dibenarkan beriadah, membaca dan bersukan.

  1. Tawanan perang yang sihat boleh ditugaskan membuat kerja yang ringan dan tidak merbahaya serta tidak mempunyai tujuan ketenteraan. Mereka hendaklah dibayar dengan bayaran yang berpatutan.

  1. Tawanan perang hendaklah dibenar menerima dan mengirim surat dan juga menerima bungkusan barang (seperti makanan, pakaian, buku dll).

  1. Tawanan perang hendaklah dibenar membuat aduan mengenai keadaan hidup mereka atau hal-hal lain kepada wakil ICRC. Ini hendaklah dilakukan tanpa saksi, dan oleh seorang wakil yang dipilih oleh tawanan-tawanan perang.

  1. Tawanan perang yang tidak berdaya, sakit tenat atau sakit jiwa hendaklah dihantar pulang.

  1. Tawanan perang hendaklah dihantar pulang selepas tamat peperangan

Konvensyen 4


  1. Mereka yang cedera, tua, kanak-kanak dan ibu mengandung hendaklah dipindahkan dari kawasan pertempuran. 

  1. Rumah sakit awam dan anggotanya hendaklah dilindungi daripada serangan dan dibenarkan menjalankan tugas mereka tanpa gangguan.

  1. Laluan bebas hendaklah diberikan kepada peralatan dan bekalan perubatan dan juga keperluan bagi tujuan keagamaan.

  1. Tindakan harus diambil oleh pihak bermusuhan untuk menentukan bahawa kanak-kanak yatim berusia 15 tahun ke bawah atau mereka dengan keluarga akibat peperang diberi makanan, pelajaran, tempat tinggal dan pendidikan.

  1. Orang-orang awam mestilah diberi layanan yang baik. Mereka berhak dihormati mengenai agama, adat dan kepercayaan mereka. Wanita tidak boleh dirogol, diserang atau dipaksa menjadi pelacur.

  1. Adalah dilarang menggunakan paksaan terhadap orang awam untuk mendapatkan maklumat.

  1. Mencuri harta awam atau mengambil tebusan adalah dilarang.

  1. Orang awam yang membuat kesalahan hendaklah dibicarakan di mahkamah.
 

Thursday, March 14, 2013

Gambar Berdarah di Wad Kanak-Kanak

-->


Ini gambar seorang bayi di mana IV branula di kakinya tercabut atau leaking. IV branula adalah alat yang dimasukkan ke dalam saluran darah vena yang bertujuan untuk mengalirkan air, antibiotik atau ubat-ubat lain terus ke dalam saluran darah. Gambar ini sudah tersebar di facebook. Pendarahan nampak teruk, darah terpercik membasahi tilam. Nampak bertompok-tompok darahnya di sini dan sana. Bayi itu sedang menangis dengan mata tertutup. Darah penuh di kaki kirinya sehingga ke paras peha.

Ia nampak mengerikan kerana kebanyakan pembaca tidak biasa melihatnya dan jarang-jarang melihat pendarahan yang banyak seperti ini. Bagi doktor dan jururawat, kami biasa melihatnya jadi ia bukan sesuatu yang sangat mengejutkan.

Jika diikutkan, tentulah  jururawat yang menjaga anak ini akan dipersalahkan dari segenap arah. Ini kerana dia telah "cuai" menjalankan tugas.  Jururawat berkenaan memberi alasan bahawa ini adalah cara perkhidmatan di hospital kerajaan. Saya rasa alasan itu hanya akan menyebabkan keadaan lebih rumit. Alasan tersebut tidak patut diberikan kerana ia seolah-olah memperlekehkan perkhidmatan hospital kerajaan yang saya kira tidak benar. Pada hakikatnya insiden ini boleh berlaku di mana-mana, tidak kira hospital kerajaan dan swasta kerana melibatkan masalah teknikal.

Alasan bahawa jururawat terpaksa kerja berat sehingga terpaksa mengabaikan anak di rumah untuk menjaga pesakit di hospital juga adalah tidak wajar. Apabila kita menjalankan tugas, ia adalah amanah yang dipertanggungjawabkan dan amanah itu sepatutnya dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Ia adalah aku janji yang telah kita materai sewaktu kita memasuki bidang ini. 

Namun, saya kira ibu dan bapa pesakit juga kena faham tentang apa yang berlaku. Masalah ini sebenarnya tidak lah besar sehinggakan boleh membawa kecederaan teruk. Mungkin ibu dan bapa tidak faham bahawa sebenarnya ia boleh berlaku kepada sesiapa saja yang dipasang IV branula. 

IV branula di pasang di dalam saluran vena. Darah boleh keluar sekiranya ia longgar atau tercabut tetapi jangan risau kerana pendarahan itu boleh berhenti sendiri selepas beberapa minit. Berbeza dengan pendarahan di arteri, pendarahan yang lebih teruk lagi boleh dilihat. Seperti saya sebutkan tadi, ia kelihatan mengerikan kerana ibu bapa tak pernah melihat tompokan darah. Ia tidaklah teruk seperti apa yang disangka. 
 
Saya teringat kepada satu kisah terjadi kepada saya semasa saya mengkhatankan seorang budak pada tahun lepas. Ibu kepada anak yang saya khatankan itu menemaninya di dalam bilik khatan dan berdiri bersebelahan dengan anaknya. Sewaktu proses khatan berjalan, saya berborak-borak dengan jururawat dan pembantu saya mengenai pelbagai hal dunia. Memang secara rutin saya akan berborak-borak samada dengan kakitangan atau keluarga pesakit. Saya tidak menyangka bahawa kali ini, cara tersebut mengundang ketidak puasan hati ibu pesakit.

Sewaktu proses khatan hampir berakhir, ketika menutup luka dengan jahitan, terdapat sedikit pendarahan pada kawasan jahitan itu.  Dengan berhati-hati saya memberhentikan pendarahan tersebut. Alhamdulillah pendarahan berjaya diberhentikan tetapi mengambil masa beberapa minit lebih daripada biasa. Ibu tadi bertanya soalan itu dan ini. Beliau seperti tidak puas hati kenapa pendarahan berlaku walaupun sebenarnya khatan sudah pun siap dan pendarahan telah berhenti.

Setelah keluar dari bilik khatan, Ibu tersebut masih tidak puas hati. Di kaunter hadapan, beliau membandingkan cara khatan anaknya ini dengan anaknya sebelum ini. Anaknya yang sebelum ini berkhatan tanpa pendarahan. Beliau mengulang-ulangkan kenapa kali ini ada pendarahan sewaktu jahitan. Beliau menyalahkan saya kerana "cuai" dan berborak-borak sewaktu mengkhatankan anaknya.Saya mendengar cerita ini daripada kakitangan di luar bilik yang menceritakan perkara ini kepada saya selepas mereka pulang. Saya senyum sahaja. 

Pendarahan boleh berlaku kepada mana-mana pembedahan. Tidak kira pembedahan kecil atau pun besar. Jika tidak mahu ada pendarahan sewaktu berkhatan, lebih baik jangan berkhatan. Berkhatan menggunakan teknik apa pun boleh berdarah. Saya dengar, dari seorang pesakit bahawa terdapat seorang bomoh khatan yang handal di Indonesia. Bomoh ini berkhatan menggunakan "teknik batin" di tempatnya. Mengikut ceritanya, ia tak ada bius, tidak menggunakan gunting atau pisau dan tidak sakit langung. Ajaibnya walaupun tidak sakit tetapi memang ada sedikit darah sewaktu berkhatan. Jadi, guna "teknik batin" pun boleh berdarah!

Kembali kepada kisah kanak-kanak kecil yang di dalam gambar tadi, tentu ada ibu-bapa yang bertanyakan kenapa jururawat tak perhatikan anak itu sehingga terjadi perkara sebegitu. Apa yang boleh saya jawab ialah ia telah berlaku, dan tak ada alasan pun boleh diberikan bagaimana perkara ini berlaku. Saya percaya ia telah berlaku di dalam masa beberapa saat sahaja. Ibu-bapa boleh menyalahkan jururawat tersebut di atas kecuaian yang berlaku tetapi semat dalam minda, bahawa ia adalah tidak disengajakan dan ia tidak membahayakan pesakit. Jururawat tersebut perlulah memohon maaf kepada ibu bapa tersebut dan ibu bapa tersebut perlu diberi kefahaman yang jelas tentang insiden itu.



 

Mini Karnival Gaya Hidup Sihat ABIM

-->

Salam,

Jemputan kepada semua. 

Program Mini Karnival Gaya Hidup Sihat anjuran ABIM, Kumpulan Peransang Selangor Berhad, dengan kerjasama J/Kuasa Masjid Ar Rahman, Bukit Badong, Batang Berjuntai akan diadakan bertempat di Masjid Ar-Rahman, Bukit Badung pada 15 dan 16 Mac 2013. 

Program yang bakal dijalankan termasuk pemeriksaan kesihatan percuma, Ceramah Kesihatan, Sukaneka, Futsal, pertandingan gubahan, pertandingan mewarna ntuk kanak-kanak dan lain-lain lagi. 

Di samping itu, satu forum Peduli Umat juga akan diadakan pada malam 15 hb Mac di Masjid tersebut selepas solat Maghrib. 

Semua dijemput hadir. 



Tuesday, March 12, 2013

Tips untuk Mengempiskan Perut Dengan Self Hypnosis

-->

Ini ada cara yang mudah dan murah untuk mengempiskan perut. Anda tidak perlu makan Herbalife, Alpha Lipid,  ubat Dr Romzi dan diet sampai lapar untuk mengempiskan perut. Cukup dengan skill self hypnosis yang anda belajar di blog ini.

Kepada siapa yang sudah berjaya.. Tahniah. Kongsi cerita anda di sini. :)


Monday, March 11, 2013

Hadis Palsu Tentang Buta Ketika Bersama Isteri

Salam,

Sudah lama saya terfikir apabila membaca satu hadis Rasulullah yang menyatakan tentang apabila melihat kemaluan isteri ketika bersetubuh boleh menyebabkan buta. Apabila saya belajar tentang ilmu kedoktoran dan saya terdengar hadis ini saya tak dapat memahami tentang logiknya itu. 

Sains dan Islam tidak bercanggah terutama Al-Quran. Jika ada percanggahannya, samada kita masih belum membuat kajiannya atau kajiannya belum lagi selesai. Apabila Dr Maza mengatakan ia adalah hasil palsu, saya menarik nafas lega. Ternyata masih belum ada percanggahan. 

Harapan kita agar hadis palsu ini dapat disebarkan dan lebih difahami umum.

Saya membawa petikan dari Dr MAZA yang bersumberkan di sini:

" Demikian saya amat dukacita apabila diberitahu ada penceramah kursus perkahwinan membaca hadis palsu kononnya Rasulullah SAW bersabda: Apabila seseorang kamu menyetubuhi isteri atau jariahnya, maka jangan dia melihat pada kemaluan mereka kerana yang demikian itu menyebabkan buta.

Maka ‘demam’ pasangan yang ingin berkahwin mendengar hadis palsu ini. Sementara yang dah lama melihat kemaluan isterinya kehairanan kerana dia masih belum buta. Lalu mungkin disangkakan Nabi SAW memberitahu sesuatu yang tidak benar. Sebenarnya, pereka hadis palsu itu yang berbohong dan ustaz pembaca hadis palsu tersebut menyebar kebohongan.

Sedangkan Allah berfirman dalam Surah al- Mukminun ayat 1-6: (maksudnya)
Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman. Iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya. Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia; Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu); Dan mereka yang menjaga kemaluan mereka, kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela.
Mengulas hadis tadi, kata tokoh ilmuwan hadis, al-Syeikh Muhammad Nasir al-Din al-Albani r.h:
Penilaian yang betul akan menunjukkan kebatilan hadis ini. Ini kerana dari segi persetubuhan, pengharaman melihat faraj isteri bererti pengharaman kepada wasail (faktor-faktor ke arah persetubuhan). Jika Allah menghalalkan suami menyetubuhi isterinya, apakah logik untuk dia dilarang melihat kemaluan isterinya. Demi sesungguhnya tidak!
Ini dibuktikan dengan apa yang diriwayatkan daripada ‘Aisyah, katanya: Aku dan Rasulullah pernah mandi bersama dari satu bekas air. Maka dia mendahuluiku sehingga aku kata: tinggalkan untukku! tinggalkan untukku!) Riwayat al-Bukhari, Muslim dan selain mereka.
Jelas daripada hadis ini harus melihat kemaluan isteri. Ini dikuatkan oleh riwayat Ibn Hibban melalui Sulaiman bin Musa yang apabila ditanya mengenai suami yang melihat kemaluan isterinya, dia menjawab: “Aku pernah bertanya hal ini kepada ‘Ata. Kata ‘Ata: Aku pernah bertanya ‘Aisyah, lalu ‘Aisyah pun meriwayatkan hadis di atas”
(Al-Albani, Silsilat al-Ahadis al- Da‘ifat wa al-Maudu‘at,, 1/353).


-->

Sunday, March 10, 2013

Patah Tulang. Kenapa Perlu Besi?

Patah tulang boleh sembuh dengan sendirinya?

Ya, kenyataan ini adalah separuh betul.

Sebenarnya jika anda patah dan tidak mahu ke hospital, selepas 3 bulan, tulang yang patah itu boleh bercantum semula. Seekor beruk di hutan, terlepas dari dahan pokok , jatuh ke tanah dan patah kakinya.

Tidak ada pakar tulang tulang mahupun bomoh tulang yang akan merawat. Namun begitu, selepas 3 bulan patahnya sembuh dan beruk itu melompat semula. 

Persoalannya, bagaimana rupa penyembuhan tulang itu nanti?



Gambar di atas menunjukkan gambar dua tulang peha. Tulang di sebelah kanan menunjukkan tulang peha manusia yang normal dan yang di sebelah kiri pula menunjukkan di tengah-tengahnya penyembuhan tulang yang patah. 

Apakah perbezaan yang sangat ketara pada kedua-dua tulang peha tersebut? 

Tulang di sebelah kiri adalah lebih pendek daripada tulang di sebelah kanan. Ini berlaku kerana apabila tulang itu patah, ia tidak diluruskan dan disejajarkan (aligned) dengan sempurna. Apabila tidak diluruskan dan tidak disejajarkan samada menggunakan instrument ataupun plaster of paris (simen), maka tulang itu akan selamanya bengkok dan pendek. 

 Bolehkah tulang disejajarkan tanpa menggunakan besi? 

Apabila tulang besar seperti tulang peha atau tulang tangan patah, ia akan menjadi bengkok dan tidak sejajar. Ini adalah kerana tulang besar ini dipegang oleh otot peha yang besar dan kuat. Apabila patah, otot ini akan menarik tulang ini kepada arah yang berlainan. Hujung tulang yang patah ini pula akan lari daripada paksinya. Ini dipanggil patah yang tidak stabil. 

Untuk menjadikan ia sejajar, ia bukan lah mudah terutama tulang peha. Hanya dengan memasang besi dan dikemaskan dengan skru khas sahaja maka tulang itu dapat diluruskandan distabilkan. Itu sebabnya, kenapa kita perlu meletakkan besi sekiranya tulang kita patah. 

Sekiranya patah tersebut stabil, yang bermakna hujug patah tersebut tidak jauh dari kedudukan asal dan tidak perlu disejajarkan, maka ia hanya perlu disimenkan (plaster of paris). Ada juga patah yang stabil tidak perlu dibuat apa-apa pun.

Thursday, March 7, 2013

"Nightmare Bacteria" yang kebal antibiotik

Dulu saya pernah menulis tentang salahguna antibiotik di dalam kehidupan kita seharian, menjadikan kuman-kuman menjadi kebal. 

Akhirnya, kuman-kuman kebal ini tidak dapat dibunuh dan kita seperti berada di dalam medan perang tanpa memakai baju besi dan perisai. Kita akan kembali ke zaman perang dunia, di mana antibiotik belum lagi wujud dan mengakibatkan banyak kematian. 

Di US sekarang terdapat kuman-kuman bakteria baru yang kebal daripada semua jenis antibiotik. Tidak hairan sekiranya tidak ada lagi ubat dapat membunuh kuman-kuman bakteria baru ini. pakar-pakar saintis akan mencipta lebih banyak antibiotik berkuasa nuklear yang lebih mahal, tetapi akhirnya bakteria ini bakal dapat mengatasinya.

Semasa saya di HKL dahulu, kami didedahkan dengan kuman-kuman yang dipanggil MRSA (Methicillin resistant Steph Aureus) dan VRSA (Vancomycin Resistant Steph Aureus). Methicillin dan Vancomycin adalah nama antibiotik. Carbopenem Resistant Bacteria ini saya fikir mungkin istilah baru berdasarkan kekebalan bakteria kepada Carbopenem.

Apa yang menakutkan ialah, ia bu,an sahaja menyerang pesakit di Hospital, tetapi kakitangan hospital yang sihat boleh juga menjadi hos kepada bakteria-bakteria yang kita panggil "superbug' ini.

Cuba baca petikan berita dari US ini. 


NEW YORK (Reuters) - "Nightmare bacteria" that have become increasingly resistant to even the strongest antibiotics infected patients in 3.9 percent of all U.S. hospitals in the first half of 2012, including 17.8 percent of specialty hospitals, public health officials said on Tuesday.

"Our strongest antibiotics don't work and patients are left with potentially untreatable infections," Dr Tom Frieden, director of the Centers for Disease Control and Prevention, said in a statement. He said doctors, hospitals and public health officials must work together to "stop these infections from spreading."
At a news conference, he added, "it's not often that our scientists come to me and say we have to sound the alarm, but that's what we are doing today."

Over the past decade more and more hospitalized patients have been incurably infected with the bugs, Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae (CRE), which kill up to half of patients who get bloodstream infections from them, according to a new CDC report. The report did not say how many patients were killed by the bacteria.

Enterobacteriaceae bacteria include more than 70 species that normally live in the water, soil and human digestive system, such as the well-known E. coli. Over the years, some Enterobacteriaceae have become resistant to all or almost all antibiotics, including last-resort drugs known as carbapenems. Present in one U.S. state in 2001, the superbugs have now spread to 42, Frieden said at the news conference.

Over the past decade, the proportion of Enterobacteriaceae that are resistant to the last-ditch antibiotics rose to 4.2 percent from 1.2 percent.
Almost all CRE infections occur in patients receiving medical care for serious conditions in hospitals, long-term acute-care facilities (such as those providing wound care or ventilation) or nursing homes.

CATHETERS OR VENTILATORS

These patients often have catheters or ventilators, which can allow bacteria "to get deeply into a patient's body," Frieden said. In addition, such seriously ill patients are often receiving antibiotics. When the antibiotics wipe out susceptible bacteria, the coast is clear for CRE to proliferate.

In one of the worst outbreaks, 18 patients at the National Institutes of Health Clinical Center in Bethesda, Maryland, contracted a CRE strain of Klebsiella pneumoniae in 2011. Seven patients, including a 16-year-old boy, died. The outbreak began when a patient unknowingly infected with CRE was transferred from a New York City hospital.
Northeastern states report the most cases of CRE, which "is prevalent in a number of hospitals in the New York area," said Dr Arjun Srinivasan, CDC's associate director for healthcare-associated infection prevention programs. He said patients and their families should ask a hospital or nursing home if it was monitoring for CRE and if it had any cases.

Only six states require healthcare providers to report cases of CRE to public health authorities.

Last month, CDC reported that unusual forms of CRE - with such exotic names as New Delhi Metallo-beta-lactamase and Verona Integron-mediated Metallo-beta-lactamase - are becoming more common in the United States. Of the 37 unusual forms ever identified, the last 15 have been reported since July.
The germs themselves spread from person to person, often on the hands of doctors, nurses and other healthcare professionals. They can easily pass their antibiotic resistance - contained in a speck of genetic material - to other kinds of germs, making additional kinds of bacteria potentially untreatable as well, CDC said.
That "can create additional life-threatening infections for patients in hospitals and potentially for otherwise healthy people," the CDC said in a statement.
The CDC is trying to make healthcare facilities more aware of the resistant germs, since their spread can be controlled with proper precautions and better practices. Israel, for instance, cut CRE infection rates in all 27 of its hospitals by more than 70 percent in one year.

Such measures include such standard infection control precautions as washing hands, as well as grouping patients with CRE together and dedicating staff, rooms and equipment to the care of patients with CRE alone, and using antibiotics sparingly. When an acute-care hospital in Florida had a yearlong CRE outbreak, implementing such measures cut the percentage of patients who got CRE to zero from 44 percent.
Sumber 

Friday, March 1, 2013

Testing

Salam,

testing...

Lama tak menulis....

Apa khabar semua?

Monday, July 18, 2011

Kitab Ketuhanan Bab 2 - Jesus and Islam

Jesus, the Son of Mary (Peace Be Upon Him) was mentioned by Quran 154 times in 19 Chapters. More than Mohammed himself !! The Muslim will not be called Muslim if he/she does not recognize Jesus as one of the greatest messenger of Allah.

[And mention] when the angels said, "O Mary, indeed Allah gives you good tidings of a word from Him, whose name will be the Messiah, Jesus, the son of Mary - distinguished in this world and the Hereafter and among those brought near [to Allah ]. Chapter 3:45 Quran.

video

Takziah kepada YB Dr Lo' Lo'

Salam,

Takziah kepada YB Dr. Lo' Lo' Bt Mohd Ghazali di atas pemergiannya ke Rahmatullah. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau dan ditempatkan ke syurga bersama para rasul dan anbiya'.

Amin ya Rabbal Alamin...



Sunday, July 17, 2011

Kitab Ketuhanan Bab 1

Islam, Kristian dan Yahudi berasal dari sumber wahyu yang sama. Oleh itu, mesej yang disampaikan juga adalah sama.

Saksikan bab 1, Kitab Ketuhanan.


video

Friday, July 15, 2011

Kenapa Queen Elizabeth pakai baju KUNING?

Salam,

YAB PM Malaysia, DS Najib telah terbang ke UK dan disambut oleh wakil negara di sana. Beliau juga telah disambut oleh sekumpulan penyokong-penyokong yang memakai baju bewarna kuning yang memegang sepanduk BERSIH.


Yang lebih menarik hati ialah gambar di dalam the Star. Queen Elizabeth bersalam dengan YAB PM dengan memakai baju berwarna kuning. Tujuan Queen memakai baju kuning mungkin kebetulan atau mungkin ada makna tersirat disebaliknya..

Salam.

Monday, June 27, 2011

"Fixed idea" Dan Cerita Mekanik Kereta...

Salam,

Saya pernah menulis artikel tentang acute tonsilltis, sejenis penyakit yang datang dengan sakit tekak, kadang-kadang demam dan bantuk serta tonsil tekak yang membengkak. Pesakit akan memberitahu kepada doktor (dan semua orang juga) bahawa dia mengalami penyakit tonsillitis, walhal pada hakikatnya, ia cuma sekadar sakit tekak biasa atau acute pharyngitis sahaja.

Ini adalah kerana, pesakit tersebut sudah ada di
dalam benak fikirannya bahawa itu adalah penyakit yang dihidapinya walaupun belum diperiksa. Itu tidaklah mengapa kerana dari segi perawatannya acute tonsilitis dan acute pharyngitis tidak banyak berbeza kecuali perawatan tonsillitis ada elemen pembedahan setelah cukup indikasinya.

Bagaimana sekiranya ia berlaku kepada penyakit yang lebih kritikal? Bila di dalam kepala pesakit sudah ada penyakit tertentu, seolah-olah itu adalah penyakitnya dan apa yang doktor ingin beritahu seumpama masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri.

Saya ada mengalami beberapa insiden di mana pesakit yang datang dengan gejala sakit perut yang teruk sebagai contoh, tetap dengan pendapatnya bahawa sakit perutnya adalah angin biasa, tanpa mahu memikirkan bahawa penyakit tersebut mungkin disebabkan oleh penyakit lain seperti kanser atau ketumbuhan atau penyakit seperti batu di hempedu dan lain-lain. Malah, ada yang sudah 10 kali ke klinik dengan masalah yang sama dan ada yang semakin teruk walaupun menerima ubat berbakul-bakul.

Masalah ini merumitkan kerja doktor. Walaupun memang ada doktor yang tidak mahu bertegang leher dengan pesakit yang dikira "degil" ini, tetapi ini akan merugikan pesakit sendiri yang tidak dapat mengenal pasti penyakit mereka dan akhirnya tidak menerima rawatan yang betul.

Yang paling rugi adalah pembaziran masa kerana ada sesetengah penyakit memerlukan rawatan dalam kadar yang segera kerana setiap minit yang dibazirkan akan mendekatkan pesakit dengan maut.

Saya umpamakan masalah ini dengan kes di bengkel kereta. Seorang lelaki datang ke bengkel dengan keretanya yang ditarik oleh trak penarik. Dengan marah-marah dia memberitahu mekanik kereta di bengkel itu.

"Baru 3 hari lepas saya datang sini repair ini kereta, ini hari apasal rosak balik?", marah lelaki itu kepada mekanik.

"Oh, ya lah, itu hari saya sudah tukar itu bateri maa..". jawab mekanik itu dengan tenang walaupun mukanya kelihatan penat.

"Kalau itu bateri sudah tukar, apasal ini hari itu kereta tak boleh hidup? Lu jangan tipu sama saya tau ka, itu hari sudah kena RM 300 tukar ini bateri free mainenance tau!", bentak lelaki itu yang memang tak puas hati

"Boss, rileks la boss,.. Itu hari I mau cek, lu suruh I tukar bateri saja. Lu kata itu bateri sudah kong maa, bila satu kali lagi I mau cek, lu kata tak payah sebab lu punya bapak pun bekas mekanik jugak... sekali tengok lu sudah tau... aiyaaa.. lu lupa ka?"... jawab mekanik yang sudah mula naik angin.

Terdiam sejenak lelaki tu apabila mendengar jawapan mekanik. Memang betul apa yang dicakapkan oleh mekanik tersebut. Ketika itu, dalam kepalanya memang sudah terpendam bahawa itu masalah bateri sahaja, apabila kereta itu tak kahu hidup. Kebetulan pula, perkara yang sama diberitahu oleh jiran dan kawan-kawannya yang itu memang masalah bateri.

"Itu macam ka apek?, habis lu rasa ini apa problem?", tanya lelaki tu yang mungkin dihimpit rasa menyesal.

"Dari pengalaman I, ini alternator problem.. tapi I kena kasi cek la dulu maa.. U kasi masa sikit", jawab mekanik.

"Ooooo, kalau alternator problem tak payah la I tukar bateri...?", tanya si lelaki.

"Ya la, apa hal mau tukar kalau tarak rosak", senyum mekanik.

Kalau kereta yang rosak, jawapannya mudah sahaja. Tukar sahaja bahagian-bahagian yang tertentu denga spare part yang baru, asal kewangan dan masa mencukupi.

Namun, jika tubuh manusia yang rosak, alat ganti nya tidak dijual di kedai. Oleh itu, masa memainkan peranan yang sangat kritikal untuk memulihkan pesakit.

Kanser sebagai contoh, sekiranya sudah merebak ke bahagian-bahagian yang lain, pilihan rawatan menjadi semakin terbatas. Luka yang tidak sembuh-sembuh, mungkin adalah permulaan kanser kulit, akan menjadi lebih teruk sekiranya dibiarkan. Bulan ini ia sebesar duit 5 sen, bulan depan ia membesar ke saiz duit 50 sen dan bulan seterusnya ia sudah tidak boleh dirawat lagi.

Begitu juga dengan masalah buah pinggang. Sekiranya buah pinggang mengalami kegagalan tahap akhir maka, pesakit akan menggunakan mesin dialisis seumur hidup. Oleh itu, buah pinggang perlu dijaga rapi dari awal. Dalam hal ini, masa memainkan peranan yang kritikal kerana penjagaan penyakit yang menyebabkan kerosakan buah pinggang perlu ditangani dari awal.

Di dalam masyarakat melayu, kita banyak mempercayai perkara-perkara berunsurkan mistik dan alam ghaib. Perkara ini akan timbul dulu di dalam kepala, apabila berlaku masalah-masalah kesihatan. Malah ia menjadi "fixed idea"di dalam kepala. Ini juga boleh melewatkan pesakit daripada menerima rawatan yang sepatutnya.

Saya pernah menulis tentang kejadian benar seorang lelaki tua yang tiba-tiba pengsan di dalam sebuah majlis kenduri. Semua orang datang dan membaca doa dan jampi kerana percaya ia adalah terkena sihir atau tersampuk jin. Kebetulan, seorang lelaki di dalam kumpulan tersebut yang merupakan sukarelawan persatuan bulan sabit merah, bergegas pulang ke rumah dan mengambil alat pengukur gula. Rupa-rupanya paras gula lelaki itu sangat rendah dan menyebabkan dia pengsan. Jika dibiarkan ia boleh membawa maut.

Pemikiran yang terlalu mistik kadangkala boleh membawa kepada masalah perawatan kepada ahli keluarga. Semasa saya belajar di univesiti, seorang budak lelaki berumur belasan tahun, menghidapi masalah kegagalan buah pinggang dan perlu menjalani rawatan dialisis. Oleh kerana keluarganya percaya yang dia terkena buatan orang, mereka tidak mahu menjalani dialisis.

Keluarga membawa ke pelbagai tempat untuk menjalani rawatan kampung dan tradisional. Setelah budak itu pengsan dan semakin kritikal, barulah keluarga mereka bersetuju untuk menjalani dialisis tetapi sayangnya beliau meninggal dunia keesokan harinya. Saya berasa sedih ketika itu kerana sebagai pelajar perubatan, saya tidak berjaya memujuk keluarganya untuk menjalani dialisis yang merupakan rawatan terbaik untuk kegagalan buah pinggang buat masa ini kerana di dalam fikiran keluarga yang terlalu percaya bahawa ini adalah penyakit buatan orang.

Berbalik kepada cerita lelaki dengan mekanik tadi, mekanik tadi hanya menjalankan arahan untuk membaiki apa yang disuruh oleh tuan punya kereta. Bagaimana sekiranya doktor membuat hal yang serupa?

Pesakit darah tinggi dan kencing manis tidak terkawal datang ke klinik berjumpa doktor dengan masalah pedih di kawasan ulu hati bermula beberapa jam yang lalu beserta sedikit maslah pernafasan. Pesakit berkeras bahawa ini adalah gastritis atau sakit gastrik dan mahukan ubat sahaja. Doktor mencadangkan untuk membuat pemeriksaan jantung tetapi pesakit menolak. Doktor menurut arahan, memberi ubat dan pesakit pun pulang. Bagaimanapun, sakit semakin teruk sehingga pesakit sesak nafas dan meninggal dunia di rumah kerana serangan jantung.

Serangan jantung boleh hadir di dalam pelbagai bentuk dan sakit di bahagian dada yang merebak ke kawasan tangan kiri dan rahang adalah bentuk yang klasik. Namun begitu terdapat serangan jantung yang datang hanya dengan masalah pernafasan sahaja. Ada juga yang datang dengan rasa tidak selesa di kawasan ulu hati dan ada yang tiada sakit dada langsung khususnya kepada pesakit kencing manis kronik. Oleh itu pemeriksaan jantung di dalam kes ini adalah penting untuk memastikan ia bukan penyakit jantung. Dalam kes ini, ia mungkin situasi yang menyedihkan tetapi ia boleh berlaku kepada kita semua.

Oleh hal yang demikian, datanglah menerima rawatan dengan fikiran yang terbuka. Apabila berjumpa doktor, beritahu kepada doktor simptom-simptom yang anda rasa penting untuk doktor ketahui untuk memudahkan beliau membuat diagnosis. Sekiranya anda mempunyai diagnosis di dalam kepala, cuba bertanya kepada doktor adakah ia satu kemungkinan. Berbincang dengan doktor tentang diagnosis anda adalah jalan terbaik. Dengan cara ini, urusan perawatan menjadi lebih mudah dan berkesan.


Monday, June 13, 2011

Tip Mengurangkan Lemak di Badan Sambil Berehat..



Salam,

Saya banyak mendengar dari jurulatih fizikal bahawa orang perempuan yang gemuk tak perlu mengangkat berat untuk mengelakkan otot mereka daripada membesar menampakkan mereka berotot seperti lelaki ketika menjalankan aktiviti menguruskan badan.

Ini dikatakan akan mengurangkan "keseksian" mereka dan akan menambahkan lagi berat badan mereka.

Walaupun saya doktor tetapi saya tidak banyak pengetahuan tentang hal ini dan tidak pula membantah kerana kenyataan mereka mungkin ada logik.

Walaubagaimanapun, setelah banyak saya membaca tentang cara meningkatkan kesihatan fizikal, saya dapati bahawa keperluan meningkatkan otot kepada setiap orang adalah perlu untuk mengurangkan berat badan. Ini adalah kerana, pembesaran otot akan meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan. Dari segi jangka panjang, dengan melatih otot kita, tulang dan otot belakang akan menjadi kuat dan sendi lebih tahan lasak.


Teori ini bertepatan dengan apa yang berlaku di dalam cerita "The Biggest Loser" yang sering ditayangkan di ASTRO. Jika anda tonton cerita realiti ini, anda akan dapati untuk menguruskan badan, mereka akan menjaga diet anda supaya anda akan makan dengan seimbang, makanan berkabohidrat, kurang lemak dan tinggi fiber. Dalam masa yang sama, mereka akan meningkatkan aktiviti fizikal seperti aerobik dan anaerobik dan mengangkat berat untuk meningkatkan stamina dan kapasiti otot.

Peningkatan kadar berat otot akan mengurangkan peratus lemak di dalam badan juga. Di samping itu, kadar metabolisme badan disebabkan peningkatan otot boleh membakar lemak walaupun ketika kita sedang berehat.

Sila baca artikel dari the Star..

Here's the thing. Many of us believe in old wife's tales. Don't eat after 8pm or you'll put on weight. Women should not carry to much weights or you'll end up looking like The Rock.

Is there any truth to these myths? Let's take a look ...

Myth: Lifting weights is not good to do if you want to lose weight, because it will make you "bulk up."

Let's be real, lifting weights or doing strengthening activities like push-ups and crunches on a regular basis can actually help you maintain or lose weight. These activities can help you build muscle, and muscle burns more calories than body fat. So if you have more muscle, you burn more calories – even sitting still.

Doing strengthening activities two or three days a week will not "bulk you up." Only intense strength training, combined with a certain genetic background can build very large muscles. Here is a tip for you, in addition to doing moderate-intensity physical activity (like walking two miles in 30 minutes) on most days of the week, try to do strengthening activities two to three days a week.

Strength training like working out at the gym or doing some gardening helps keep your bones strong.

You can lift weights, use large rubber bands (resistance bands), do push-ups or sit-ups, or do household or garden tasks that make you lift or dig. Strength training helps keep your bones strong while building muscle, which can help burn calories. Remember the goal is to have fun ....

Myth: Low-fat or fat-free means no calories.

Low-fat or fat-free foods are often lower in calories than the same size portion of the full-fat product. But many processed low-fat or fat-free foods have just as many calories as the full-fat versions of the same foods – or even more calories. You may think the food is fat free but you must keep an eye on those dreaded hidden calories. These foods may contain added sugar, flour, or starch thickeners to improve flavour and texture after fat is removed. These ingredients add calories too.

Myth: Eating after 8 p.m. causes weight gain.

Truth hurts but it does not matter what time of the day you eat. It is what and how much you eat and how much physical activity you do during the day that determines whether you gain, lose, or maintain your weight. Therefore, no matter when you eat, your body will store extra calories as fat.

Here's a tip: If you want to have a snack before bedtime, think first about how many calories you have eaten for that day, you wouldn't want to take too much of self- loathing to the bathroom the next day. So, try to avoid snacking in front of the TV at night. Remember we do have the tendency to overeat especially when we are distracted by a good show on the telly.

Jauhi Perkara yang Syubhah...


“MINUMAN ini halal. Lihat tanda ‘non alcoholic’ di botol ini. Yang ini (sambil menunjukkan minuman di ruangan ‘non-halal’) barulah haram kerana mengandungi alkohol dan arak,” kata seorang pekerja kedai serbaneka yang enggan dikenali.

Ketika ditanya sama ada dia tahu mengenai pengharaman minuman ‘bir halal’ oleh Jakim, pekerja itu hanya menggelengkan kepala sambil menegaskan ia halal kerana diimport dari negara Arab.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bir halal semakin popular di kalangan masyarakat kita. Difahamkan, ada lebih lima jenama bir halal dari Timur Tengah di pasaran dan kebanyakannya tidak mempunyai logo halal atau mempamerkan jumlah alkohol pada label produk.

Bagaimanapun, pendedahan mengenai penemuan kandungan alkohol melebihi jumlah dibenarkan syariat pada minuman berkenaan mengejutkan orang ramai, khususnya umat Islam.

Penemuan kandungan alkohol sebanyak 0.5 peratus itu terbongkar selepas pengguna yang meragui minuman itu membuat aduan kepada Jabatan Agama Johor (JAJ) dengan membawa bir halal itu untuk dianalisis, seterusnya mendapatkan kepastian.

JAJ kemudian menghantar sampel minuman ke Jabatan Kimia untuk pengesahan dan hasil ujian makmal dijalankan mendapati bir halal diperbuat daripada pelbagai perisa buah-buahan itu mengandungi 0.5 peratus kandungan alkohol, sedangkan Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kandungan alkohol dalam makanan serta minuman dibenarkan syariat Islam tidak melebihi 0.01 peratus.

Mengulas perkara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, pihaknya menolak semua penggunaan perkataan yang menyerupai benda tidak halal seperti bir kerana ia mendiskriminasikan umat Islam dan salah daripada segi pendekatan digunakan.

Melihat sepintas lalu kes seakan-akan serupa, Nadzim berkata, ia seperti ‘babi halal’ yang mencetuskan kontroversi dan hangat diperkatakan beberapa tahun lalu apabila produk berkenaan turut dijual di pameran barangan halal, perkataan ‘turkey ham’ (ham merujuk kepada daging paha babi yang dimasinkan), ‘beef bacon’ (bacon iaitu daging babi yang digaram atau diasapkan) dan ‘hotdog’ (penggunaan perkataan dog iaitu anjing).

Menurutnya, sekalipun turkey ham, beef bacon dan hotdog makanan halal, penggunaan perkataan yang digandingkan dengan sesuatu yang tidak halal menimbulkan kurang senang di kalangan pengguna Islam dan memberi kesan terus kepada jiwa.

“PPIM tidak boleh menerima penjenamaan yang mendiskriminasikan umat Islam. Kami menolak penggunaan nama bir walaupun tidak mengandungi alkohol kerana ia boleh menghakis jati diri kita sebagai umat Islam.

“Kami tidak mahu ia menyerupai sesuatu yang tidak halal dan yang kita takut sekali ialah proses pemeraman dilakukan ketika pembuatan minuman berkenaan dikhuatiri boleh menghasilkan alkohol yang melebihi tahap dibenarkan tetapi tiada ujian yang dilakukan bagi mengesan kewujudannya,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya merayu pihak berkuasa menyeragamkan sistem untuk barangan tidak halal untuk seluruh negara dan bukan hanya untuk negeri tertentu.

“Kami tidak mahu pengguna yang menerima akibatnya. Ini kerana kita berlindung di bawah payung Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan pengguna perlu dilindungi sebaik mungkin. Umat Islam berada di seluruh negara, jadi tidak boleh kata di Johor saja tidak halal dan di negeri lain halal,” katanya.

Menurutnya, umat Islam masih teraba-raba untuk mendapatkan makanan baik dan perkara itu tidak harus berlaku di negara ini yang ingin dibangunkan sebagai hab halal dunia.

“Makanan, minuman dan produk tidak halal berlegar dengan banyak dalam kehidupan seharian kita. Tidak hairan anak kita melakukan perkara pelik atau mengalami keruntuhan akhlak. Kerajaan perlu tegas kerana jika tidak, perkara seperti ini tidak habis.

“Barangan yang halal atau tidak halal perlu dimaklumkan kepada umum supaya tidak menimbulkan pelbagai spekulasi dan keresahan di kalangan masyarakat. Pengguna perlu berhati-hati dan jika ragu, dinasihatkan tidak minum bir halal berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Suria Wholesaler Sdn Bhd, Ahmad Al Yateem dalam laporan sebelum ini menegaskan, produk mereka, Barbican tidak mengandungi alkohol dan hanya malta berperisa buah-buahan semata-mata.

Selain itu, ia dikeluarkan oleh syarikat Aujan Industries Co yang berpusat di Dubai dan dipasarkan di seluruh negara Arab selain Asia serta Eropah untuk pengguna Islam.

Ahmad lebih menyifatkan dakwaan itu berunsurkan persaingan dalam perniagaan berikutan minuman itu semakin menjadi pilihan di kalangan pengguna Islam di negara ini.

Jakim pula pernah menolak permohonan untuk mendapatkan sijil halal bagi minuman dikenali bir halal yang diimport dari negara Timur Tengah.

Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha berkata, ini kerana ia tidak menepati standard halal MS 1500:2009 dan tidak mematuhi prosedur halal.

“Jakim tidak pernah mengeluarkan sijil halal kepada produk minuman dikenali sebagai bir halal itu. Oleh itu, saya menasihati orang ramai supaya berhati-hati dan memilih produk yang mempunyai sijil halal diiktiraf kerajaan,” katanya.

Related Posts with Thumbnails